In English

RAUTAVAARA: VIGILIA (Belgia)

Pe 29.6.2018 klo 21.30 Ehtoopalvelus 

La 30.6.2018 klo 11.00 Aamupalvelus 

Abbaye de la Cambre, Bryssel, Belgia 

(Festival Musiq'3) 


Suomen esitykset ks. täältä


Niall Chorell, tenori / tenor 

Tuukka Haapaniemi, basso / bas

Helsingin kamarikuoro 

Nils Schweckendiek, johtaja / dirigent


EINOJUHANI RAUTAVAARA: Vigilia 


Liput / Biljetter: festivaalin sivuilta 29.6. ja 30.6.


Helsingin kamarikuoron ja Nils Schweckendiekin Vigilia-esitys vuonna 2013 sai kansainvälistä näkyvyyttä Arte-kanavan televisioinnin kautta. Nyt tämä suurteos palaa Helsingin kamarikuoron ohjelmistoon! 


Yksi aikamme merkittävimmistä kuoromusiikin säveltäjistä, Einojuhani Rautavaara (1928–2016) kirjoitti ortodoksisen, suomenkielisen Vigiliansa Johannes Kastajan muistolle vuonna 1971 ja muokkasi siitä myöhemmin nyt kuultavan konserttiversion. Teos on jaettu ehtoo- ja aamupalvelukseksi. Ortodoksiseen kirkkomusiikkiin eivät soittimet kuulu ja Rautavaara käyttää kuoroa taitavasti ja monipuolisesti. Kuorosoinnin täydentävät mikrotonalisesti resitoiva tenorisolisti sekä harvinaisen laaja-alainen basso profundo -soolo. 


Einojuhani Rautavaara är en av vår tids mest betydande körmusiktonsättare och hans ortodoxa, finskspråkiga Vigilia är tillägnad Johannes Döparen. Den ortodoxa kyrkomusiken använder sig inte av instrument och Rautavaara använder kören skickligt och mångsidigt. Kören kompletteras av en mikrotonalt reciterande tenorsolist samt ett basso profundo -solo med sällsynt stort omfång. 


“Minusta nuo saaret näyttivät leijuvan ilmassa, puiden välistä ilmestyi yhä uusia värikkäitä kupoleja ja torneja. Kellot alkoivat soida, matalat kumahdukset ja korkeat kilinät: koko maailma oli täynnä ääntä ja värejä...” Einojuhani Rautavaara 


Yhteistyössä / I samarbete med: Festival Musiq’3

Maassamme meillä on lukuisia hyviä orkestereita, mutta vain koska säveltäjä tietää RKK:n olemassaolon, hänen ei tarvitse epäröidä radikaalien, epätavallisten, rytmisesti tai tonaalisesti vaativien ajatusten ja innovaatioiden nuotintamista myös kuoromusiikissa.
Einojuhani Rautavaara,
säveltäjä